U-ETDS Online Başvuru Kayıt İşlemleri (U ETDS Rehberi) 05 Şubat 2019
Eğer D2 yetki belgesi sahibi bir taşımacılık firmanız var ise, muhtemelen bildiğiniz üzere 1 Ocak 2019 tarihi itibari ile yapılan tüm seferlerin, sefer tarihinden 1 saat öncesinde T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bildirilmesi zorunlu hale getirilmiştir. Bu kapsamda verilerin bakanlığa gönderilmesi için en kolay ve ücretsiz yol https://www.uetds-sistemi.com’u kullanmaktır.
Kullanıcı dostu arayüzü, pratik veri gönderme modülleri, hiçbir eğitime gerek duyulmadan kullanılabilmesi ve ücretsiz olması gibi birçok avantaja sahip olan platformumuzu kullanarak verilerinizi bakanlığa zahmetsizce gönderebilmeniz mümkün.
Peki sektörde son zamanlarda en çok sorulardan birinin cevabına gelelim: “U Etds Nasıl Kullanılır?”
Bu sorunun cevabı için hazırlamış olduğumuz rehberimizden faydalanabilirsiniz.
- https://www.uetds-sistemi.com/iletisim adresinden dilekçe talep edilmesi
- Mailinize gelecek dilekçe çıktısının alınarak doldurulması
- Dilekçenin bağlı bulunulan Ulaştırma Bakanlığı Bölge Müdürlüğü’ne teslim edilmesi
- Veya yukarıdaki işlemlerin yerine dilekçede bulunan IP adreslerinin E-Devlet içerisindeki U-ETDS IP Tanımlama bölümünden firmanıza tanımlanması
- Gerçek servis kullanıcı adı ve Gerçek servis şifresinin bakanlıktan veya E-Devlet'ten alınması
- https://www.uetds-sistemi.com/giris adresinden siteye üye olunması
- Firma bilgilerinin doldurulması
- E-devlet'ten veya Bakanlıktan alınan kullanıcı adı ve şifrenin girilmesi
- Seferlerin gönderilmesi
1. Dilekçe Talebi
U-Etds başvuru işlemleri için yapmanız gereken ilk adım https://www.uetds-sistemi.com/iletisim adresine giderek burada yer alan formu doldurmaktır. Formu doldurup gönder butonuna bastığınızda mesajınızın iletildiğine dair bir onay metni göreceksiniz. Bunun ardından tarafımızca formda belirttiğiniz mail adresinize bir adet dilekçe örneği gönderilecektir. Bu yüzden mail adresinizi doğru ve eksiksiz girmeniz oldukça önemlidir.
2. Dilekçenin Doldurulması
Eğer ilk adımı tamamlamış iseniz sırada size gönderilmiş olan dilekçenin doldurulması var. Bunun için dilekçenin çıktısını almanız, firmanız adına doldurmanız ve kaşeleyip imzalamanız gerekmektedir. Doldurmuş olduğunuz dilekçede sistemlerimizin IP adresleri yer almakta olup, bu IP’lere bakanlıkça yetki verilmesi talep edilmektedir.
3. Dilekçenin Bakanlığa Teslim Edilmesi
Dilekçeyi doldurup imzaladıktan sonra bağlı bulunduğunuz Ulaştırma Bakanlığı Bölge Müdürlüğü’ne dilekçenin teslim edilmesi gerekmektedir. Bunun karşılığında dilekçede yer alan IP’lerimize bakanlıkça yetki verilecektir. Ayrıca size kullanıcı adı ve şifreler de tanımlanacaktır.
4. Bakanlıktan Kullanıcı Adı ve Şifre Alınması
Dilekçenizi bakanlığa sunduktan sonra size yanıt olarak bir belge verilecektir. Bu belgede dikkat edilmesi gereken 3 kısım bulunmaktadır:
- Test servis kullanıcı adı, test servis şifresi
- Gerçek servis kullanıcı adı, gerçek servis şifresi
- Yetkilendirilen IP’lerin listesi
Son maddeden başlayacak olursak, bakanlıktan aldığınız belgedeki IP’ler ile sizin doldurup verdiğiniz dilekçedeki IP’lerin aynı olduğunu kontrol etmelisiniz. Nadir de olsa IP’lerde yazım yanlışı yapılabilmektedir ve böyle durumlarda verilerinizi gönderebilmeniz mümkün olmamaktadır. Ekstra zaman kaybı yaşamamanız ve tekrar düzelttirmek işlemleri ile uğraşmamanız adına belgeyi ilk aldığınızda bu IP’lerin kontrol edilmesini tavsiye ediyoruz.
Bunun haricinde dikkat edilmesi gereken diğer nokta ise kullanıcı adı ve şifrelerin olduğu bölümlerdir. Bu bilgileri 7. maddede kullanacağız, lütfen aldığınız belgeyi saklayınız.
5. Uetds-sistemi.com’a Üye Olunması
Bu adımda https://www.uetds-sistemi.com/giris adresine giderek ya da ana sayfamızda bulunan Uetds giriş butonlarına tıklayarak kayıt ekranına ulaşabilirsiniz. Eğer daha önceden herhangi bir üyelik kaydı oluşturmamış iseniz, “Kayıt Ol” butonuna tıklayarak kayıt işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta bu adımda istenen kullanıcı adı ve şifrenin 4. adımda bakanlıktan aldığınız bilgiler olmadığıdır. Firma profiliniz için siteye girişlerde kullanacağınız, daha sonra kolaylıkla hatırlayabileceğiniz bir e-posta adresi ve şifre tanımlamanız gerekmektedir.
6. Firma Bilgilerinin Doldurulması
Siteye üye olduktan sonra karşınıza çıkacak ekranda firma bilgilerinizin girilmesi istenmektedir. Bu bilgileri dilediğiniz zaman sol taraftaki “Ayarlar” sekmesindeki “Firma Bilgilerim” kısmından görüntüleyebilir ve değiştirebilirsiniz.
Sizden istenen bilgiler arasında firma unvanı, vergi dairesi, vergi numarası, adres bilgileri, iletişim bilgileri bulunmaktadır. Bu bilgiler ekleyeceğiniz seferler ile birlikte bakanlığa iletileceği için doğru olarak girilmesi önem arz etmektedir.
7. Kullanıcı Adı ve Şifrenin Girilmesi
Firma bilgilerini de girdiyseniz geriye tek bir adım kalıyor. O da sunduğunuz dilekçe karşılığında bakanlıkça size verilen belgede yer alan kullanıcı adı ve şifreyi sisteme kaydetmek. Bunun için yine “Firma Bilgilerim” ekranında en alt kısımda bulunan Uetds Kullanıcı / Şifre alanında soldaki ilk kutucuğa “Gerçek Servis Kullanıcı Adı” ibaresinin devamındaki kısmı, sağdaki kutucuğa ise “Gerçek Servis Şifresi” ibaresinin devamındaki metni girmeniz gerekmektedir. Devamında ise sağ üstte bulunan “Kaydet” butonuna tıklayarak gerçekleştirdiğiniz işlemleri kaydedebilirsiniz.
8. Seferlerin UETDS Sistemine Gönderilmesi
Buraya kadar tüm adımları takip ettiyseniz artık bakanlığa ve uetds sistemine veri göndermeye başlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken sol tarafta bulunan “Seferler” butonuna tıklayıp açılan ekranda “Yeni Sefer Ekle” butonuna basmak.
Sefer ekleme ve uetds’ye gönderme hakkında detaylı bilgiler için “UETDS Sistemi Nasıl Kullanılır” adlı videomuzu izleyebilirsiniz.
Ayrıca herhangi bir adımdaki her türlü sorularınız için https://www.uetds-sistemi.com/iletisim adresinden bize yazabilir veya 0555 986 3956 numaralı Destek Hattı’ndan bizlere ulaşabilirsiniz.